Μία νέα νουβέλα του Στρατή Λιμνιού, σκιαγραφείται μέσα από τη Σιγή Όντος της Μαριάννα Λούρμπα

 In Press Releases

Μία ιδιαίτερη βραδιά με το ροζ χρώμα… μιας μπομπονιέρας η οποία δέσποζε στο σκρίνιο ενός σπιτικού κρύβει μέσα της όλα όσα περιγράφονται  στο νέο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Στρατή Λιμνιού, το οποίο  φιλοτεχνήθηκε με το ασπρόμαυρο χρώμα των εικαστικών σκέψεων της έκθεσης «Σιγή Όντος της Μαριάννα Λούρμπα, πραγματοποιήθηκε φιλοξενούμενη το βράδυ της Τετάρτης στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης και συγκεκριμένα στον χώρο υψηλής αισθητικής του  Clap the Restaurant.

Οι καλεσμένοι που παραβρέθηκαν σε μια εκδήλωση υψηλής αισθητικής πλημμύρισαν την αίθουσα διοργάνωσης έχοντας έτσι την ευκαιρία να μιλήσουν με τον συγγραφέα του νέου βιβλίου, το οποίο κυκλοφορεί στη απλή έκδοση επίσημα σε όλα τα κεντρικά βιβλιοπωλεία της χώρας  και σε special edition από το Πωλητήριο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Όπως όλα δείχνουν αναμένεται να αποτελέσει μία από τις εμπορικές επιτυχίες του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα όμως με την παρουσίαση του βιβλίου, τις εντυπώσεις κέρδισε και η εικαστική έκθεση «Σιγή Όντος» της εικαστικού Μαριάννας Λούρμπα τα έργα της οποίας εμπλούτισαν το βιβλίο του Στρατή Λιμνιού. Γεφυρώνοντας έτσι δύο κόσμους τέχνης με μοναδικό σημείο αναφοράς μια κοινή φίλη.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η οποία προλόγισε το νέο βιβλίο του συγγραφέα έκανε λόγο για μία νουβέλα πολύ σύγχρονη που επί της ουσίας αποτυπώνει με έναν έξυπνο, νεωτεριστικό  αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστικό τρόπο την πορεία ενός ζευγαριού μέσα στο γάμο του αλλά και τον τρόπο που το χρώμα μιας μπομπονιέρας με το πέρασμα του χρόνου, μεταλλάσει το χρώμα  και τη λάμψη της.

Ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Τουρισμού και εικαστικός Γιώργος Βιδάλης, με ιδιαίτερα εξαιρετικό τρόπο μίλησε  για μία καλλιτέχνιδα υψηλής αισθητικής που εναρμόνισε με μαγικό τρόπο τις εικόνες της με το βιβλίο του Στρατή δίνοντάς του μία επιπλέον δυναμική.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Έμυ Λιβανίου, η οποία με το δικό της μοναδικό τρόπο, μας μίλησε για  εκείνο το χρώμα της μπομπονιέρας που περιγράφεται στο  βιβλίου, ένα χρώμα το οποίο στο τέλος παραμένει λαμπερό γιατί παρά τη καθημερινότητα, τα προβλήματα και τα εμπόδια που μπορεί να βιώνει ένα ζευγάρι, στο τέλος καταφέρνει να κερδίσει ο δικός τους αγώνας ο οποίος ακούει και υποκλίνεται στο όνομα της κοινής αγάπης.

Τη σκυτάλη πήρε  η δημοσιογράφος του Alpha Ρένα Κουβελιώτη, η οποία χαρακτήρισε το βιβλίο του Στρατή Λιμνιού έως  φρέσκο, μοντέρνο αληθινό χωρίς ίχνος πλασματικής πραγματικότητας.  Ένα βιβλίο ως λαμπερό σημείο αναφοράς της Ελληνικής πραγματικότητας που χαρακτηρίζει τον τρόπο και διαδικασία που ακλουθούν με το πέρασμα του χρόνου, εκείνα τα ζευγάρια τα οποία επιθυμούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τα κλυδωνίσματα ενός γάμου. Ένα τρόπο ο οποίος  χαρακτηρίζετε με  ψυχραιμία, με ωριμότητα που κερδίζετε με το πέρασμα του χρόνου και  συναισθήματα που δεν παύουν να αποδεικνύουν πως με τη δύναμη της θέλησης όλα μπορούν να γίνουν.

Αποσπάσματα  του νέου βιβλίου ανάγνωσε η εξαιρετική στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή που το χρώμα της φωνής της και η εμφανή της συγκίνηση μας άφησε να φανταστούμε τα χρώματα της δική μας μπομπονιέρας. Χαρακτήρισε το βιβλίο, ως απλό, λιτό, που σχεδόν με κινηματογραφικό τρόπο αποτυπώνει στη σελίδες του εικόνες και συναισθήματα για τη πορεία που βιώνουν τα ζευγάρια μέσα στον έγγαμο βίο τους.

Ο Χρήστος Μαζανίτης, ο  οποίος επιβεβαίωσε με τη παρουσία του στην παρέα του πάνελ ομιλητών πως η νουβέλα του Στρατή Λιμνιού είναι ξεκάθαρα το ρεπορτάζ της αληθινής ιστορίας ενός ζευγαριού. Επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα έργο με σύγχρονο τρόπο γραφής, με εξαιρετική πλοκή που για πολλούς μπορεί να φαντάζει εύκολο, αφού μας μιλά για την συνύπαρξη δυο ανθρώπων μέσα στο θεσμό του γάμου, αλλά που  όμως μας αποδεικνύει πως είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση στη ζωή όλων μας. Δήλωσε πως αν και άντρας παρασύρθηκε στη γρήγορη ανάγνωση μιας νουβέλας που ως  κεντρικό θέμα  έχει μια γυναίκα πρωταγωνίστρια, η όποια έλκει τη πένα του  Στρατή ακριβώς γιατί καταγράφει με ιδιαίτερη μαεστρία τα συναισθήματα : χαράς, λύπης, πίκρας, υπερβολικής έντασης, αλλά και εκείνης της γλυκείας υπερέντασης που υποκλίνεται στο έρωτα και το πάθος, έχοντας όμως ως κεντρικό σημείο αναφοράς τον άντρα και  σύζυγο της.

Η ραδιοφωνική παραγωγός Ζωή Κρονάκη  σύστησε  στο αναγνωστικό κοινό να διαβάσουν το βιβλίο και ταυτόχρονα να τείνουν τη προσοχή τους στην εικαστική ενότητα του βιβλίου, που ίσως μέσα από τη δική τους Σιγή Όντος… ανακαλύψουν κομμάτια του ίδιου τους του εαυτού τους τα οποία ξεπροβάλουν μέσα από τις σελίδες της ιστορίας του «Τι μου τη χάρισες αυτή τη μπομπονιέρα», των εκδόσεων Ηρόδοτος, αλλά ταυτόχρονα προβάλλονται μέσα από τα εικαστικά έργα της Μαριάννας Λούρμπα.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης αλλά και το συντονισμό του πάνελ συντόνισε η Εύη Χατζημιχαήλ.

Η βραδιά συνέχισε ντυμένη με τη ερμηνεία εξαίρετων μουσικών, ενώ το χώρο πλημμύρισε ο ήχος του σαξόφωνου σε συνδυασμό της μαγευτική φωνή της Μυρσίνης Δόξα  και του Σωτήρη Καρκαλέμη, που ταξίδεψαν μέχρι αργά όσους παραβρέθηκαν στην εξαιρετική και γεμάτη χρώμα αυτή εκδήλωση.  Οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τη Ελληνικής παραγωγής σαμπάνια με σαφράν της εταιρείας Ghimera.

Η καλλιτεχνική συνάντηση του συγγραφέα και της εικαστικού έγινε με πρωτοβουλία του Πωλητηρίου του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης της GruppoGemmelo σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ηρόδοτος, την Apolyro Creative Spot και Chimera Splarkling.  Mετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης απένειμαν αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές με έργο της εικαστικού  και μια ιριδίζον κρυστάλλινη καρδία από την εταιρεία Gruppogemello ώστε να μπορεί ο καθένας να της δώσει το δικό του χρώμα ψυχής.